Upiši ključne riječi:
MUSIC INFO|PREGLED DOGAĐANJA|GLAZBENI OGLASNIK|STATUS ONLINE|MARKETING|KONTAKT 19.03.2024.


Novi album sastava Gretta "Vidim što vidim"   Ispis  E-mail 
24.02.2010.

Zreliji i zaokruženiji, suvremen, energičan u svojoj kritici društvenih prilika, izvedbeno i tematski mračniji od svog prethodnika - takav je "Vidim što vidim", drugi album zagrebačkog rock sastava GRETTA koji se od 22. veljače 2010. nalazi na policama hrvatskih CD shopova.

Najavljen krajem prošle godine reprezentativnim singlom "Istine su laži", album "Vidim što vidim" nosi teret nezadovoljstva postojećim. Gretta tako svojim slušateljima od pritiskanja tipke play daje samo deset sekundi eventualnog zavaravanja stanjem stvari, nakon kojih će saznati što je to što oni vide: "Gledaj lica – to smo mi u gomili. Šutimo dok gluposti nam govore..." – pjeva Tomislav Čubek u prvom songu "Gubim sjaj".

Stihovi se kroz cijeli album nastavljaju slagati u Grettino ogledalo u kojem je lako prepoznati sebe i svoju okolinu. "Prolaze vlade, političari grabe, lovci u mutnom, razne barabe...", sunčano i bezbrižno samo je u snovima – a u takvom okruženju i ljubavi su tužne, teške, nedosanjane ili jednostavno klopke iz kojih se želimo izvući. "Kriva mjesta, krivo vrijeme...", ali ako ipak imamo nekoga s kime možemo podijeliti priče o slobodi, možemo plesati (to je bar besplatno); a plesom možda prizovemo i promjene.

Mirnije i emotivnije pjesme, poput "Biti sam" (aktualnog singla), melankolične "Mi smo najbolje" i "Čudan san" grupirane su u središnjem dijelu albuma, a njima je vješto dodana sarkastična Svaka čast čime je zadržan dojam osobito dinamične cjeline. Kao bedž na reveru koji upotpunjuje imidž ovog albuma zataknut je fragment čuvenog govora Martina Luthera Kinga Jr. na pjesmu "Sami protiv svih". Nju slijedi naslovna "Vidim što vidim", a album furiozno završava publici već dobro poznati song "Istine su laži", koji je svoju priliku da otvori jedan CD već iskoristio na kompilaciji Velika rock eksplozija.

Ponosni producent albuma je Marko Kalčić, basist sastava Svadbas i Ruiz, koji je već više nego uspješno producirao dva projekta Grettinih mentalnih rock istomišljenika: hvaljeni prvijenac sastava Dosh Lee te još hvaljeniji drugi album eksplozivnog dvojca Gatuzo.

Žestoku i melodičnu zagrebačku indie art rock četvorku GRETTA čine: Tomislav Čubek (vokal, gitara), Hrvoje Medanić (gitara, vokal), Toma Vlčev (bas, vokal) i Robert Modlic (bubanj). Kao bend djeluju od 2004., pobjednici su ili finalisti nekoliko demo festivala, a mogu se pohvaliti činjenicom da su baš oni začetnici serije koncerata pod nazivom Rock eksplozija koja je kasnije prerasla u Veliku rock eksploziju. Energičnim i ekstenzivnim nastupima uživo zarana su zaradili titulu jednog od najperspektivnijih novih hrvatskih rock bendova, koju neumorno nastavljaju potvrđivati. Do sada su izdali maksi-singl "Stepenice" (Spona, 2006), album "Fanatik" (Spona/Dancing Bear, 2008.), dok je novi "Vidim što vidim" izdan u koprodukciji Aquarius Recordsa i Spone. Na njemu se nalazi jedanaest pjesama: "Gubim sjaj", "Kako sada da ti kažem", "Unatrag", "Pogrešno za tebe", "Mi smo najbolje", "Svaka čast", "Čudan san", "Sami protiv svih", "Vidim što vidim" i "Istine su laži".
 
Album "Vidim što vidim" do njegove središnje promocije u klubu Purgeraj, 16. ožujka 2010. možete u svim zagrebačkim trgovinama Aquariusa, Dallasa i Dancing Beara kupiti po promotivnoj cijeni od samo 49,00 KN. 



Koncerti
Petak, 05.11.2010.
Lady Gaga u Areni Zagreb
Petak, 24.09.2010.
Guns n' Roses u Areni Zagreb
Ponedjeljak, 08.11.2010.
Sting u Areni Zagreb


 Music Info
 Pregled događanja
 Glazbeni oglasnik

Radogost prevoditelji