Upiši ključne riječi:
MUSIC INFO|PREGLED DOGAĐANJA|GLAZBENI OGLASNIK|STATUS ONLINE|MARKETING|KONTAKT 19.03.2024.


"Šumska" prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot za rođendan Putokaza   Ispis  E-mail 
23.02.2010.

Kada su 22. veljače 1984. započeli rad riječki Putokazi, malo tko se usudio pomisliti da će priča o njima ući u svoju 26. godinu. Takav kontinuitet djelovanja jedne ženske vokalne skupine čini ih na domaćoj pop-sceni unikatom. Pogotovo ako se dojmljivoj brojci dodaju iskustvo i zrelost kojim zrači posljednji glazbeni projekt Putokaza, album Mjesec.

Putokazi ne podilaze općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju, a njihova potpuna predanost ideji umjetnički doživljaj iz glazbenog proširuje u opći. Za svoj rođendan Putokazi još jednom pomiču granice glazbenog doživljaja, ovaj put koristeći najmoderniju tehnologiju. Nekada smo bili tek slušatelji glazbe, zatim smo kao gledatelji uživali u televizijskim video spotovima, a sada, u 21. stoljeću, na Internetu postajemo i interaktori - oni koji sudjeluju u radnji, oni koji aktivno doprinose novom multimedijalnom doživljaju – kada god to požele!
 
"Šumska" je prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot, a premijera je na samoj web stranici Putokaza - www.putokazi.hr. Želja je čovjeku omogućiti bogatije i osobnije iskustvo, uroniti ga u čarobni svijet Putokaza u kojem se isprepliću prošle, sadašnje i buduće priče. Svaki gledatelj, tj. točnije interaktor, sam odlučuje kako će sudjelovati u toj jedinstvenoj priči, snu ili meditacijskom iskustvu. Mnogi će riješiti i zagonetku potrebnu za nastavak priče – ili jednostavno bolje upoznati sami sebe u miru virtualnog svijeta u nastajanju, upoznati granice našeg unutrašnjeg, emocionalnog svemira, upravo onog o kojemu govori album Mjesec.
 
“Šumsku” se neće moći pogledati na televizijskom ekranu iz jednostavnog razloga što je ovakav sadržaj prerastao jednosmjerni medij poput televizije. “Šumsku” se mora osobno iskusiti. Putokazi ovime ulaze u doba umjetnosti iduće razine – svima dostupne interaktivne audio-vizualne priče, umjetničke izričaje u virtualnim svijetovima, vjerojatno preteču futurističkih holodeckova kakve susrećemo u SF filmovima.
 
Iako radnja ovog spota ovisi o interaktoru, priča postoji i smještena je u daleku budućnost. Poznavatelji videografije Putokaza prepoznat će nastavak priče o djevojčici Ivani iz televizijskih spotova "Snena pleše" i "Play, Rew, F Fwd".
 
Posebnost "Šumske" je korištenje Hyperviza, tehnologije domaćih autora -riječke multimedijske produkcije Kreativni odjel. Hyperviz je upisan u "Knjigu najboljih" kao jedna od najboljih inovacija u Hrvatskoj prošle godine. E-novation je priznanje za inovacije u visokim tehnologijama u organizaciji izdavača Vidi i Instituta Ruđer Bošković.
 
Za uživanje u "Šumskoj" potrebno je koristiti jedan od preporučenih web preglednika za Windows i Mac računala uz besplatan Unity 3D plug-in. Za najbolji doživljaj preporučuju se računala s grafičkim karticama od minimalno 256MB video memorije i kvalitetne slušalice ili zvučnici.
 
www.putokazi.hr



Koncerti
Petak, 05.11.2010.
Lady Gaga u Areni Zagreb
Petak, 24.09.2010.
Guns n' Roses u Areni Zagreb
Ponedjeljak, 08.11.2010.
Sting u Areni Zagreb


 Music Info
 Pregled događanja
 Glazbeni oglasnik

Radogost prevoditelji