Upiši ključne riječi:
MUSIC INFO|PREGLED DOGAĐANJA|GLAZBENI OGLASNIK|STATUS ONLINE|MARKETING|KONTAKT 19.03.2024.


Dorian Grey u izdanju "2 NA 1"   Ispis  E-mail 
23.02.2010.

Posljednja grupa koju Croatia Records predstavlja u ediciji "2 na 1" je Dorian Gray. Grupa koja je postigla značajan uspjeh albumima Sjaj u tami i Za tvoje oči, bila je predvođena Massimom Savićem čiji su glas i karizma doveli do njihovog brzog medijskog proboja. Predgovor za ovo izdanje napisao je jedan od najboljih hrvatskih glazbenih kritičara Darko Glavan i predstavlja njegov zadnji objavljeni tekst.

Ime grupe Dorian Gray trajno je uključeno u povijest hrvatske pop glazbe zato što je u njoj karijeru započeo Massimo Savić, no oni koji pažljivije preslušaju njihova dva vinilska albuma, predstavljena ovoga puta po prvi put u CD formatu, uvjerit će se i u njihove druge odlike koje im osiguravaju uvrštavanje u antologijski odabir ponajboljeg iz hrvatske rock scene 80-ih.

Dorian Gray su se u razdoblju koji je prethodio snimanju njihova prvog albuma, u drugoj polovici 1983., kolektivno nametnuli kao autorski intrigantna i scenski dinamična atrakcija na još uvijek vrlo aktivnoj zagrebačkoj rock sceni. Njihov zvuk, ali i skladateljski pristup, ponajviše je bio nadahnut tadašnjim ostvarenjima Davida Bowiea i Talking Headsa. Također, zanimljivo je napomenuti kako je Massimo Savić bio u to vrijeme podjednako eksponiran kao gitarist i vokalist, dok su skladbe zajednički potpisivali svi članovi grupe. Dorian Gray su već na diskografskom debiju postigli instant uspjeh, osobito s pjesmom Sjaj u tami, koji nisu uspjeli ponoviti u ostatku karijere.

Prilikom snimanja drugog albuma Dorian Gray okupio se je gitaristički i skladateljski «dream team», sastavljen od Massima i Zorana Zoka Cvetkovića, koji je prethodno sudjelovao u diskografskoj afirmaciji Prljavog kazališta i Parnog valjka, a diskografska kuća "odriješila je kesu" i zakupila prestižni švedski Ferger Studio. Sve skladbe ovog su puta potpisali Massimo i Zok, tako da se s današnje vremenske distance ovaj album više doima kao početak solističke karijere negoli kao nastavak umjetničkih eskapada prvotne postave grupe. Svi su tekstovi ljubavne tematike zakinuti za simbolističko-psihedelička "vrludanja" prvog albuma, dok su u ugođajnim baladama "Tko si ti" i "Nad svim vrhovima" sjajno iskorišteni resursi švedskog studija i vrsnog producenta Sjunnea Fergera, a Massimo Savić urezao je prve superiorne dokaze svoje vokalističke vještine.



Koncerti
Petak, 05.11.2010.
Lady Gaga u Areni Zagreb
Petak, 24.09.2010.
Guns n' Roses u Areni Zagreb
Ponedjeljak, 08.11.2010.
Sting u Areni Zagreb


 Music Info
 Pregled događanja
 Glazbeni oglasnik

Radogost prevoditelji