Upiši ključne riječi:
MUSIC INFO|PREGLED DOGAĐANJA|GLAZBENI OGLASNIK|STATUS ONLINE|MARKETING|KONTAKT 20.04.2024.


Severina - Severgreen   Ispis  E-mail 
07.10.2004.
Kada je prije dvije godine, nakon uspješne turneje objavljen album 'Virujen u te! Najbolje u živo', Severina je definitivno potvrdila svoju poziciju na samom vrhu domaće pop scene. Projekt koji su mnogi proglasili krunom njezine karijere, objavljen na cd-u i dvd-u, vrlo brzo je dostigao zlatnu nakladu u izdanju njezine nove diskografske kuće – Dallas Records. Zbog svega ovoga, ali i činjenice da je ona jedna od rijetkih, ako ne i jedina neprikosnovena hrvatska pop ikona, čija slava odavno prelazi granice naše države, njezin se novi album već dugo, s nestrpljenjem očekuje i sada je konačno tu.

Novi Severinin album 'Severgreen' izlazi u ponedjeljak 04. listopada i sasvim je sigurno da popularna pjevačica u rukama ima još jedan 'bestseller' u koji je ugrađeno nekoliko super hitova, ali i nekoliko pjesama koje predstavljaju novu Severinu.

O tome ona sama kaže: 'Mislim da je ovaj album na tragu neke moje buduće, drugačije karijere. Sad ne mogu točno reći kakve, jer o tome baš i ne razmišljam, jednostavno se vodim osjećajima. No ako uspijem napraviti bar 80% od zamišljenog, onda je to potpuni uspjeh, onda sam sretna... Mislim da sam u tome uspjela i da je ovo moj najzreliji album do sada.’

Album će mnoge iznenaditi. Bez čvrste koncepcije i sa nizom različitih stilova glazbe, tekstova i produkcije, ali i Severininih izvedbi, 'Severgreen' djeluje kao 'best of' kolekcija. U neku ruku to je i točno. Nakon niza godina na glazbenoj sceni, ovo je definitivno najzreliji Severinin album, koji otkriva nekoliko slojeva njezine glazbene i zabavljačke osobnosti.

Iako najavljen singlom 'Bojate Bane Buski' za koji sama kaže da on na neki način povezuje njezin prijašnji i sadašnji rad, album će najbolje predstaviti novi singl, pjesma 'Hrvatica'. Duhovita i vesela hit pjesma, u kojoj se uz Severinu pojavljuju raperi Milo Stavros (Promili) i Bizzo (Bolesna braća), ovih je dana dobila i svoju video verziju. Pjesma koja ne želi biti ni malo pretenciozna, osim kao poziv na dobru zabavu, osvojit će mnoge, neposrednim autoironičnim tekstom i plesnim  hip hop ritmom. ' Hrvatica je vrlo simpatična, vrlo slatka ženskasta stvar. Ne bih rekla niti da je politička pjesma, niti da je provokativna, a možda je sve to, ali u jednoj šarmantnoj dozi’, tvrdi Severina, dodajući kako je sigurna da će se mlađoj publici svidjeti još dvije pjesme ‘Adam i Seva’ i ‘Ma daj’. Obje su kao stvorene za ples, začinjene modernom produkcijom i zaraznim refrenima i nema sumnje da je Seve i ovaj put u pravu.

'»Ma daj» je meni osobno najslađa i najdraža pjesma na albumu. Nju je bilo najzabavnije snimiti. Melodija je jako vesela i zapravo najbitnija, a tek tekst - može se pjevati na bezbroj načina i na svim jezicima. Možda se i neće razumjeti šta pjevam, jer otpjevana je na dah.'

S druge strane, tu je nekoliko pjesama koje, kako kaže Severina, možda najavljuju neku njezinu novu karijeru, a koje istovremeno najozbiljnije opravdavaju onaj epitet 'evergreen' iz naslova albuma. Prije svega to su pjesme 'Broš', 'Tuge od sna', 'Niti s tobom, nit bez tebe' (iz Karoline riječke) , 'Šta me sad pitaš šta mi je' i svakako 'Sama na sceni' koju je potpisao Arsen Dedić.

‘Pjesma ‘Tuge od sna’ je  zapravo prepjev tradicionalne španjolske pjesme ‘La Llorona’ (izvorni prijevod ‘Plačljivica’) koju sam prvi put čula u izvedbi Joan Baez i nakon toga u filmu ‘Frida’ i to u odličnoj izvedbi koja me se jako dojmila.
Tekst za prepjev napisao je Srećko, a aranžman Alan Bjelinski s kojim sam surađivala u ‘Karolini riječkoj’. Pjesma je otpjevana baš onako starinski, arhaično. Mislim da je ona početak jednog mog drugačijeg izričaja’, priznaje Severina.

Što onda reći za pjesmu 'Šta me sad pitaš šta mi je', vrhunski 'smooth jazz' biser, kojeg se ne bi posramila niti jedna jazz pjevačica, odsviran uz pratnju Matije Dedića, Henrija Radanovića i Tončija Grabušića. 'Šta me sad pitaš šta mi je' ili 'nesretna žena' jedina je baš moja autorska pjesma. Na većini ostalih pjesama prisutna sam kao koautor. Aranžman je napravio Matija Dedić koji je izniman glazbenik i čovjek. Snimali smo je uživo, sjedeći na stolicama u ZKM-u', prisjeća se Severina.

U izvedbi, pak, Arsenove, 'Sama na sceni', Severina nas je podsjetila na neka sretnija vremena za zabavnu-pop glazbu, na dane velikih festivala i zimzelenih šlagera. Pjevati Arsena, čast je koja se ne događa svakome. 'Jako sam sretna što je Arsen napisao pjesmu za mene. Bila mi je velika čast. Imati njegovu pjesmu na albumu znači biti sretnica. Njegovi stihovi su u isto vrijeme duboki i jednostavni...'

Da li će’Severgreen’ zaista postati i najuspješniji Severinin album, ostaje da vidimo, no to je, ipak, manje važno. Sigurno je da će on obilježiti njezinu karijeru kao niti jedan album prije. Sigurno je da se radi o prijelomnom albumu za njezinu karijeru i sigurno je da će sa njega sasvim sigurno, mnoge pjesme zaživjeti sa njezinom publikom, već na prvim koncertima. To je uostalom i najbitnije, jer pjesma bez publike, gubi svoj pravi smisao.

Severgreen' su producirali Severina i Silvio Pasarić – Silver uz podršku cijelog niza vrhunskih autora i glazbenika. Osim spomenutih tu su i Alan Bjelinski, Ante Gelo, Damir Šomen, Gojko Tomljanović, Josip Grah, Branimir Mihaljević, Fayo, Sandra Sagena i drugi.

Kako je želja Severine, ali i Dallas Recordsa, da najvjernijim obožavateljima uvijek daju više od same glazbe, sam album  dolazi u četiri različita dizajna, odnosno omota. Svaki prati druga boja (blue box, pink box, yellow box i purple box za kasetu) i različita fotografija na naslovnici. Kod cd formata radi se o ograničenoj nakladi koja će biti dostupna samo kratko vrijeme po izlasku albuma i koja ima i dodatni bonus disk sa multimedijom. Na multimedijalnom disku nalaze se tekstovi pjesama, galerija fotografija 'Severgreen', wallpaperi, film 'Kako je nestala Slovenija', instrumentalne verzije pjesama 'Adam i Seva', 'Ma daj', 'Tuge od sna' i 'Bojate Bane Buski' te posebnu nagradnu igru za sve Severinine obožavatelje.

Uz izlazak albuma, Severina je lansirala i potpuno novu web-stranicu www.severina.com , na kojoj možete pronaći brojne sadržaje i informacije o najpopularnijoj domaćoj pjevačici.


'SEVERGREEN'
POPIS PJESAMA:

1. ADAM I SEVA (TURKISH CHIKEN)  
2. BROŠ (RECUERDO)
3. HRVATICA     
4. NITI S TOBOM, NIT' BEZ TEBE (SAMOEA)
5. SAMA NA SCENI    
6. BOJATE BANE BUSKI   
7. MA DAJ (FRENCH CONECTION)
8. IZ GLAVE     
9. TUGE OD SNA    
10. ŠTA ME SAD PITAŠ ŠTA MI JE

Dallas records



Koncerti
Petak, 05.11.2010.
Lady Gaga u Areni Zagreb
Petak, 24.09.2010.
Guns n' Roses u Areni Zagreb
Ponedjeljak, 08.11.2010.
Sting u Areni Zagreb


 Music Info
 Pregled događanja
 Glazbeni oglasnik

Radogost prevoditelji